Historiek Brouwerij De Kassei
Sinds 2009
Op een zonnige zondagnamiddag eind mei 2009, nagenietend van een bak La Trappe Quadrupel, aan de enige echte kasseibaan van Arendonk, besluiten vijf vrienden om zelf bier te brouwen.
30 mei 2009: eerste brouwsel
De dag dat ‘De Jacobs, de Seels, de Rik, de Speck en moeke’ officieel hun kribbel in het brouwboek zetten en voor de eerste keer brouwen. Een idee wordt plots een bier! Eentje van 12% dan nog.
Maart 2010 : Eerste eigen recept krijgt vorm: Nonnekesnat!
Vanaf brouwsel 4 werken we met een eigen recept. Dit wordt telkens met mondjesmaat aangepast. We willen absoluut een eigen recept voor een tripel uitwerken.
Tijdens het brouwen wordt er telkens luidkeels meezongen met de muziek en gelachen met de mopjes van onze huisradio ‘Radio Eagle’.
Ons eerste eigen recept krijgt zo ook vorm en plots ook een naam. ‘Nonnekesnat’ is geboren!
Februari 2011: Oprichting VZW Brouwerij De Kassei en lancering Keikop Tripel
Het recept van ons ‘ Nonnekesnat’ wordt verder aangepast. We experimenteren voornamelijk met verschillende kruiden en hun smaakeffect op het bier.
Familie, vrienden en de plaatselijke cafébazen krijgen met regelmaat een flesje van ons laatste brouwsel voorgeschoteld. De reacties worden almaar enthousiaster. We krijgen nu ook meermaals de vraag wanneer ons bier nu echt op de markt komt?
Zo wordt VZW Brouwerij De Kassei opgericht. We kiezen een geschikt glas en de naam Nonnekesnat wordt vervangen door iets wat ‘men ook in het buitenland kan uitspreken’ 😉
De Keikop Tripel is gelanceerd!
Mei 2013: Lancering Keikop Saison
Na een vliegende start van de verkoop van Keikop Tripel experimenteren we verder. Hoewel er vooral eigen recepten gebrouwen worden voor een donker bier, een quadrupel en een kriek, gaan in het voorjaar van 2013 alle ingrediënten voor een Saison in de brouwketel. Een toevalstreffer, zo blijkt. We vinden dat dit eerste recept er meteen knal op zit.
En zo wordt in mei 2013 ons dorstlessend bier, de Keikop Saison, gelanceerd!
2014 - 2017: Van Keikop tot koers
Na de lancering van de Keikop Saison gaan we nog een stap verder dan alleen de trouwe Arendonkse cafés om onze bieren te laten proeven.
Zo mogen we met trots een stand opzetten op de Grote Markt in Mechelen. Hier staan we tussen een aantal ‘groten’ in de Belgische bierwereld. We worden zowaar opgenomen in het boek ‘Alle Belgische bieren’.
Via Brussels Beer Challenge, het magazine Bier Grand cru, Untapped, verschillende bierfestivals, evenementen en proeverijen krijgen we vele leuke commentaren over onze bieren.
In april 2017 organiseren we voor de eerste keer ons eigen evenement, Keikop en koers.
Dat een Arendonkse Keikop perfect matcht met de koers, wordt meteen duidelijk. De brouwerijtuin zit al snel vol met Keikop- en koersfanaten die samen genieten van ons bier en Vlaanderens’ mooiste: de Ronde van Vlaanderen.
September 2017: Lancering Keikop Weizen
De zin om zelf te brouwen blijft. En aangezien er ondertussen nog altijd geen winnend recept voor een donker bier en een quadrupel uit de bus is gekomen, ontstaat er iets helemaal nieuw.
Geïnspireerd op de Duitse Weizen-bieren, brouwen we een Belgische Weizen. Na het tweede brouwsel zijn we tevreden met het resultaat: de Keikop Weizen wordt gelanceerd!
December 2020
Dat 2020 een jaar om nooit te vergeten wordt, staat vast.
Ons ‘ oud brouwkot’ wordt afgebroken en we verhuizen met het brouwgerief tijdelijk naar de garage van brouwcollega, Jan. We kopen tevens een nieuwe brouwketel. Eén die automatisch roert dan nog wel.
Als we, na een periode van lockdown, opnieuw mogen samen komen gebeurt er iets wat alle verbeelding tart…
We brouwen een donker bier én we vinden de smaak goed.
Na zoveel jaren en veel meer brouwsels lanceren we, net voor Kerst onze Keikop Donker.
En nu?
De recepten van onze bieren kunnen wij zelf niet brouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarom hebben wij een samenwerking met Brouwerij De Graal en Beerselect om onze bieren in grotere volumes te brouwen.
De goesting echter om zélf recepten te blijven ontwikkelen blijft. En daarbij… we hebben nog geen Keikop Quadrupel of … in ons assortiment. We hopen jullie in de toekomst dus nog te kunnen verrassen.
En om nog te antwoorden op de vraag: ‘ Wat is er eigenlijk gebeurd met het Nonnekesnat? ’
Wie weet…….. komt zelfs dat nog ooit opnieuw in the picture
Op een zonnige zondagnamiddag eind mei 2009, nagenietend van een bak La Trappe Quadrupel, aan de enige echte kasseibaan van Arendonk, besluiten vijf vrienden om zelf bier te brouwen.
Zonder dralen wordt er meteen een starterspakket aangeworven en binnen de kortste keren was er reeds een eerste bier. Een bier dat iets te sterk was voor consumptie… In alle hevig- en onbezonnenheid werd het spoelwater vergeten. Resultaat: bier van 12°! Niet wat we in gedachten hadden.
Niet getreurd, in plaats van een beginnersrecept te gebruiken, werd er geopteerd om een bier van nul te brouwen vanuit een eigen recept. Na vele proefbrouwsels kreeg het recept steeds meer een eigen karakter. Wat resulteerde in een bier, geschikt voor consumptie voor vrienden en familie. Genaamd: NONNEKESNAT!
Een naam die bij nader onderzoek niet geschikt leek voor commercialisering. Ondertussen werd er een VOF opgericht die de naam ‘Brouwerij de Kassei’ meekreeg. Een nieuwe biernaam werd zo snel gevonden: KEIKOP.
De plotse vlucht die KEIKOP neemt is het bewijs dat u als consument ons product, dat met veel liefde en vakkennis gebrouwen wordt, meer dan ooit lijkt te smaken…
Door de steeds groeiende consumptiedrang van de Kempenaar, zijn we genoodzaakt om de toenemende vraag naar Tripel en Saison uit te besteden aan Brouwerij De Graal, die onze recepten perfect weet te vertalen in grote hoeveelheden.
Schol!
-
Mei 2009
Alles begint met een idee
-
30 mei 2009
Eerste brouwsel
-
Maart 2010
Eerste bier: Nonnekesnat
-
Februari 2011
Oprichting Brouwerij De Kassei
Lancering Keikop Tripel
-
Mei 2013
Lancering Keikop Saison
-
April 2017
Keikop en koers
-
September 2017
Lancering Keikop Weizen
-
December 2020
Lancering Keikop Donker