Historiek Brouwerij De Kassei

Sinds 2009

Op een zonnige zondagnamiddag eind mei 2009, nagenietend van een bak La Trappe Quadrupel, aan de enige echte kasseibaan van Arendonk, besluiten vijf vrienden om zelf bier te brouwen.

30 mei 2009: eerste brouwsel

De dag dat ‘De Jacobs, de Seels, de Rik, de Speck en moeke’ officieel hun kribbel in de brouwboek zetten en voor de eerste keer brouwen. Een idee werd plots een bier! Eéntje van 12% dan nog.

Maart 2010 : Eerste eigen recept krijgt vorm: Nonnekesnat!

Vanaf brouwsel 4 werken we met een eigen recept. Dit wordt telkens met mondjesmaat aangepast.  We willen absoluut een eigen recept voor een tripel uitwerken.

Tijdens het brouwen wordt er telkens luidkeels meezongen met de muziek en gelachen met de mopjes van onze huisradio ‘radio Eagle’.
Ons eerste eigen recept krijgt zo ook steeds meer vorm en plots ook een naam. Zo wordt ‘Nonnekesnat’  geboren!

Februari 2011: Oprichting VZW Brouwerij De Kassei en lancering Keikop Tripel

Het recept van ons ‘ Nonnekesnat’ wordt steeds verder aangepast. We experimenteren voornamelijk met verschillende kruiden en hun smaakeffect op het bier.

Familie, vrienden en de plaatselijke cafébazen krijgen met regelmaat een flesje van ons laatste brouwel voorgeschoteld. De reacties worden steeds enthousiaster. We krijgen nu ook meermaals de vraag wanneer ons bier nu echt op de markt komt?

Zo wordt VZW Brouwerij De Kassei opgericht. Er wordt verder een geschikt glas gekozen en de naam Nonnekesnat wordt vervangen door iets wat ‘ men ook in het buitenland kan uitspreken’ 😉

De Keikop Tripel is gelanceerd!

Mei 2013: Lancering Keikop Saison

Na een vliegende start van de verkoop van Keikop Tripel, wordt er verder geëxperimenteerd. Ondanks dat er voornamelijk eigen recepten voor een donker bier, een quadrupel en een kriek gebrouwen worden, gaan in het voorjaar van 2013 alle ingrediënten voor een Saison in de brouwketel. Een toevalstreffer zo blijkt. We vinden dat dit eerste recept er meteen knal op zit.

En zo wordt in mei 2013 ons dorstlessend bier, De Keikop Saison, gelanceerd!

2014 - 2017: Van Keikop tot koers

Na de lancering van de Keikop Saison, gaan we een stapje verder dan enkel de trouwe Arendonkse café’s om onze bieren te laten proeven.

Zo mochten we met trots een standje opzetten op de grote markt in Mechelen. Hier stonden we tussen een aantal ‘groten’ in de Belgische bierwereld. We werden ondertussen opgenomen in het boek  ‘Alle Belgische bieren.

Via Brussels Beer Challenge, het magazine Bier Grand cru, Untapped, verschillende bierfestivals, evenementen en proeverijen, kregen we vele leuke commentaren over onze bieren.

In april 2017 organiseren we voor de eerste maal ons eigenste evenement, Keikop en koers.

Dat een Arendonkse Keikop perfect matcht met de koers, werd meteen duidelijk. De brouwerij- tuin zat al snel vol met Keikop- en koersfanaten die samen genoten van ons bier en Vlaanderens’ mooiste Ronde.

September 2017: Lancering Keikop Weizen

De zin om zelf te brouwen bleef ondertussen. En aangezien er ondertussen nog steeds geen winnend recept voor een donker bier en een quadrupel uit de bus kwam, onstond er iets gans nieuw.

Geïnspireerd op de Duitse Weizen-bieren, brouwden we een Belgische Weizen. Na het tweede brouwsel waren we tevreden met het resultaat: De Keikop Weizen werd gelanceerd!

En nu?

De recepten van onze Keikop Tripel , Keikop Saison en Keikop Weizen zijn uitgegeven en worden momenteel voor ons gebrouwen door Brouwerij De Graal om aan de vraag te kunnen voldoen.

De goesting echter om zélf recepten te blijven ontwikkelen blijft. En daarbij… we hebben nog steeds geen Keikop Donker of Keikop Quadrupel in ons assortiment. 
We hopen jullie in de toekomst dus nog te verrassen met iets nieuws…

En om nog te antwoorden op de vraag: ‘ Wat is er eigenlijk gebeurd met het Nonnekesnat? ’

Wie weet…….. komt zelfs dat nog ooit terug in the picture 😊

 • Mei 2009

  Alles begint met een idee

 • 30 mei 2009

  Eerste brouwsel

 • Maart 2010

  Eerste bier: Nonnekesnat

 • Februari 2011

  Oprichting Brouwerij De Kassei

  Lancering Keikop Tripel

 • Mei 2013

  Lancering Keikop Saison

 • April 2017

  Keikop en koers

 • September 2017

  Lancering Keikop Weizen